Tips voor een succesvolle inzamelingsactie
Ben je benieuwd wat je allemaal zelf kunt doen om het doel van je inzamelingsactie te behalen? Wij helpen je graag op weg met een serie handige tips die je gemakkelijk kunt toepassen. Hiermee is de kans op een geslaagde crowdfunding nog groter.
Hoe maak ik een goede campagne?
Stel een doel dat haalbaar is.
Wees realistisch met betrekking tot het doel dat je wilt halen. Stel je het doel te hoog in dan is de kans op teleurstelling groot. Bedenk dat je ook wat kleiner kunt beginnen en wanneer dit goed gaat, je het doel altijd kunt aanpassen. Zo geef je de campagne de kans om te groeien.
Geef je campagne een wervende titel
Steek wat tijd in het bedenken van een goede pakkende titel. Dit is het eerste wat mensen lezen en het bepaalt voor een groot deel of ze verder lezen of wegklikken. De titel moet dus aansprekend zijn. Hierbij een paar tips voor het kiezen van een goede titel:
- Houd het kort en bondig, gebruik maximaal tien woorden.
- Zorg dat de titel mensen nieuwsgierig maakt.
- Zamel je geld in voor een bepaalde persoon, vermeld dan zijn of haar naam in de titel. Dit maakt het persoonlijk.
- Zorg dat de titel een goede samenvatting geeft van de campagne.
Omschrijving van de campagne
Dit is de plek waar je uitgebreid kunt vertellen over de campagne. Neem de tijd om het verhaal duidelijk en op een persoonlijke manier te vertellen.
Onze tips voor een goede omschrijving van de campagne:
- Geef in de omschrijving uitgebreid aan wat het doel van de campagne is. Voor wie of wat wordt er geld ingezameld en waarom.
- Vertel waarom dit doel voor jou zo belangrijk is.
- Maak het verhaal aansprekend en interessant. Vertel over de persoon voor wie het geld wordt ingezameld of het doel waar het geld voor bedoeld is. Zo kunnen donateurs zich beter inleven en zullen ze eerder geneigd zijn om een donatie te doen.
- Wees ook duidelijk in hoe het ingezamelde geld precies besteed gaat worden.
- Geef aan wat het voor het goede doel betekent wanneer het streefbedrag wordt behaald. Wat kan ermee worden bereikt?
- Bouw je verhaal helder op in alinea´s. Maak er een leesbaar geheel van. Maak het niet te kort, gebruik liever teveel dan te weinig woorden.
Voeg toepasselijke foto´s toe
Beelden zeggen meer dan woorden. Maak daarom gebruik van meerdere foto´s die de campagne goed ondersteunen:
- Zorg dat de foto´s voldoende scherp zijn. Wazige foto´s doen je campagne juist aan kracht inboeten.
- De hoofdfoto is het meest belangrijk. Deze wordt ook als eerste gezien op social media. Kies een foto die het doel goed weergeeft en die de aandacht trekt.
- Met verschillende foto´s kun je meerdere aspecten van het doel laten zien.
Benut de kracht van social media
Social media zijn sterk bepalend voor het succes van de campagne.
- Deel je inzamelingsactie via Facebook en andere kanalen om deze onder de aandacht te brengen. Hiervoor kun je de social media knoppen op de website gebruiken.
- Voeg een hashtag toe zodat je campagne gemakkelijk te vinden is.
- Geef regelmatig updates met betrekking tot de campagne. Probeer wekelijks een bericht te publiceren zodat de fundraising onder de aandacht blijft.
- Betrek je volgers zoveel mogelijk bij alle ontwikkelingen, houd ze op de hoogte van hoe de actie loopt.
Pas indien nodig je doelbedrag aan
Kom je tijdens de campagne tot de conclusie dat je het streefbedrag te hoog of juist te laag ingezet hebt, pas het dan aan. Probeer donateurs enthousiast te maken het nieuwe streefbedrag te halen.
Blijf ook naderhand in contact met donateurs
Is het beoogde doel behaald, dan hoeft dit niet te betekenen dat je donateurs niets meer van je horen. Donateurs vinden het fijn om te horen wat er met het geld is gebeurd en voor welke veranderingen het heeft gezorgd. Blijf daarom ook na afloop van de campagne in contact met donateurs. Houd hen op de hoogte en toon vooral ook je dankbaarheid naar de donateurs. Zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest.